Kahve dünya ticaretinde önemli bir yere sahip olan ve 2018 yıl sonu verilerine göre yılda 10 milyon tonun üzerinde ticareti yapılan büyük bir emtiadır. Kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının coffee cinsinden tropik çalı türlerine, bu türlerin tohumlarına ve tohumlarından hazırlanan içeceğe verilen isim kahvedir. Kahve çekirdekleri aslında kahve ağaçlarının tohumlarıdır. Bu küçük ağaçlar genellikle ”kiraz” olarak adlandırılan biir meyve üretir ve kahve tohumları bu kirazların içinde bulunur. Ağaçlar tam meyve üretiminde 3 ila 5 yılda başlarlar. Meyve olgunlaşması da 9 ay sürer.
Arabica çekirdekler rakım olarak Robusta’dan daha yüksek seviyelerle büyür. Daha fazla şeker ve yağ içeren Arabica çekirdekler daha hoş, karmaşık bir tat üretir. Çok sayıda coffea türü var ise de, ekonomik anlamda iki tanesi önemlidir. Coffea Arabica (Arabica Tipi Kahve) ve Coffea Canephore (Robusta Tipi Kahve). Kahvenin anavatanı Etiyopya’dır. Tarımı yapılan ilk kahve türü Arabica Tipi kahvedir. Ağaçların normal boyları 8-10 metreyi bulabilse de, üretim teknikleri nedeni genellikle 4-5 metreye kadar büyümesine izin verilmektedir. Yaprakları sürekli yeşildir. Yetişmesi için tropikal bölge, volkanik zemin, orta derecede nem gibi özellikler gerekmektedir.
Genellikle yağmurun hemen ardından ağaçlar beyaz renkli çiçek açarlar. Bu çiçeklerin ömrü sadece birkaç gündür. Çiçekten kahve yemişi gelişir. Bu yemiş 1,5cm büyüklüğünde yuvarlak ve başlangıçta yeşil renklidir. Olgunlaştıkça rengi kırmızıya dönüşür ve esas kullanılan kırmızı renkli yemişlerdir. Kalın bir kabuğa sahip bu yemişin içinde çekirdek bulunmaktadır. Kahvenin de elde edildiği kısım bu çekirdektir. Genellikle bu yemiş iki çekirdek taşımaktadır. Çekirdekler yeşil renklidir. Kahve bu çekirdeklerden elde edilmektedir.
Arabia kahve çekirdekleri Robusta’ya göre daha yüksek bölgede yetişen, daha narin ve bakımı zor çekirdeklerdir. Arabica Kahve çekirdekleri hem daha kalitelidir hem de içerisinde yetiştiği bölgeye göre meyve, çiçek, çikolata ve bunun gibi daha birçok aromayı bulundurur. Robusta kahvenin Arabica’ya göre kafein oranı daha fazladır. Robusta, alçak bölgelerde yetişen, zorlu koşullara daha dayanıklı, endüstriyel üretime daha uygun bir çekirdek türüdür. Robusta kahvelerin tadı genelde bitter/karamelize çizgidedir. Robusta kahveler yoğunlukla harman kahvelerde kullanılır. Espresso harmanında bir miktar Robusta bulunması elzemdir. Espresso harmanındaki Robusta kahvenin kremasını ve gövdesini arttırır. Sırasıyla en büyük 3 üretici, Brezilya, Vietnam, ve Kolombiya’dır. Tipik bir arabica ağacı, bir yılda yaklaşık 5 kg meyve verir ve bu meyvelerden 1 kg kahve çekirdeği elde edilir. Arabica kahvesi dünya kahve üretiminin %70’ini oluşturur, kalan %30’u ise Robusta’dır. Arabica tipi kahveler %0,8-%1,4 arasında kafein içerirken, bu oranlar Robusta tipi kahvelerde %1,7 ile %4 aralığında değişkenlik göstermektedir.