Meyvenin Yetişmesi ve Hasatı

Çekirdekten ağaca toplamda 24-28 aylık bir sürecin ardından kahve meyveleri tek tek toplanıyor. Genelde meyvelerin içinden %95 oranında çift çekirdek çıkıyor. %4 oranına tek çekirdek ve %1 oranında da 3 çekirdek çıkabiliyor. Toplanan meyveler daha sonra çekirdek ve kabuğu ayırmak için özel üretilmiş makinalardan geçiyorlar.

Güzel Çekirdeklerin Ayrıştırılması

Makinalardan geçen çekirdekler su içine atılıyor. Doğada kahve çekirdeklerini yiyen böceklerden dolayı çekirdeklerin bir kısmının içi boş olabiliyor. Buradaki aşamada içi boş olan çekirdekler su yüzeyine çıkıyor. Bu şekilde güzel çekirdekler ayrışmış oluyor.

Çekirdeklerin Kurutulması

Sudan geçen çekirdekler fermantasyon işleminden sonra kurutma makinelerine alınıyor. Kurutmak için tasarlanan fırınlarda kahvenin kabukları yakılarak çekirdek kurutuluyor. Bu yöntem bazı bölgelerde  yapılıyor bu sayede meyvenin kabukları da değerlendirilmiş oluyor. Kurutulan kahveler %10-%12 nem oranlarına sahip seralarda bir gün boyunca bekletiliyorlar. Nem oranı burada çok önemli. Çünkü kahve çekirdekleri fazla kuru kalırsa kavurma aşamasında yanabilir.

Çekirdeklerin Kavrulması

Kavurma aşamasında 180 derecelerde bir süre kavurulan çekirdeklerin karamelize olması için derece 100’e indiriliyor. Karamelize olan çekirdekler tekrar 180 dereceye çıkartılarak kavrulmaya devam ediyorlar. Yaklaşık 80 dakika sonrasında çekirdekler tıpkı mısır gibi patlamaya başlıyorlar. 8-12dk içinde bütün çekirdekler patladıktan sonra kahve çekirdekleri artık öğütülüp tüketilmeye hazır hale geliyor.

Fakat kahvenin en lezzetli olduğu zaman kavrulduktan 2 hafta sonradır. Çünkü kavrulduktan sonra gaz salınımı olur, dinlenmesi gerekiyor.

Şimdi Satın Alın